Jeg er vild med suppe. Det er nemt og hurtigt at lave, det smager godt, og med lidt fantasi kan det piftes op med forskellige ting fra køl eller grønsags skuffe.
Når jeg laver suppe prøver jeg altid at lave den så den også mætter godt. Det gør jeg ved at tilsætte tørrede bælgfrugter, som f.eks. linser, kikærter eller tørrede bønner af en slags. Desværre har vi ikke den store tradition for at bruge tørrede bælgfrugter mm. i Danmark. Mange finder det besværligt og huske at lægge i blød og koge dem inden brug. Tricket her er at tilberede mindst 500 gram bønner af gangen og opbevare de kogte bønner i fryseren i mindre portioner. Så er der altid nem og rigtig sund fiberrig protein til maden. Linser skal ikke udblødes og koges før brug, de skal bare skylles og hældes direkte i gryden. Linser kan have en tendens til at gøre en suppe lidt grynet, det syntes jeg ikke bønner gør på samme måde.
Denne her suppe vinder på smag, absolut ikke på udseende. Men serveret med ruccolaolie, skyr og dukkah er smagen helt i top og søndags aftensmaden er i hus.
100 gram løg
200 gram gulerod
300 gram knoldselleri
150 gram bladselleri
kokosolie uden smag
1 -1½ liter lamme eller kyllinge fond – alternativt en god bouillon uden smagsforstærker
200 gram kogte soyabønner du kan også bruge andre lyse bønner
100 gram spinat – gerne fra frost
salt & friskkværnet peber
Svits grønsagerne i kokosolie i 5 – 10 minutter, hæld fond over og lad suppen simre i 30 minutter. Kom de kogte soyabønner i gryden og suppler evt. med mere fond/bouillon. Kog op og blend suppen grundig, evt. med en stavblender. Juster evt. suppens konsistens med mere fond/bouillon.
Kom spinat i og kog op igen. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Server med en klat skyr eller græsk yoghurt og ruccola olie.
Ruccola olien laver du ved at blende skyllet ruccola med olie. Jeg brugte en rapskimolie. Du kan evt. tilsætte et fed hvidløg.
Dukkah er en blanding af nødder, frø eller mandler der tørristes let på en pande sammen med hele krydderier. Jeg brugte hasselnødder, sesamfrø, hel koriander og hel spidskommen. Ristet let på panden og blendet i min kaffekværn, til sidst blandet med lidt havsalt.