Disse boller er så lækre at ingen opdager de er glutenfri.
I kan næsten se på billedet, hvor luftig den overskårne bolle er. Samtidig er den lidt sej at bide i, som var den bagt i en stenovn.
Melet kendes som Sorghum mel i Danmark, men da jeg har købt vores mel i Sverige står der Durra mel på posen … det hedder det nemlig i Sverige, hvor vi har holdt ferie denne sommer. Sorghum kan købes i helsekostbutikker i Danmark.
Her får I inspiration til nemme, bløde, luftige, glutenfri boller med sejt bid … sæt i gang:
- 5 dl. lunken vand
- 1 spsk. gul Fiber Husk
- 250 gram sorghum/durra mel
- 1 tsk. tørgær
- 50 gram kartoffelmel
- 2 tsk. salt
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 2 spsk. hørfrø
- 1 tsk. ahormsirup/honning eller anden sødning
Rør lunken vand og gul Fiber Husk sammen. Lad det stå og gelere i 5 – 10 minutter.
Bland nu mel, tørgær og kartoffelmel, krydderier, høfrø i en anden skål.
Pisk vand/husk blandingen igennem med et piskeris og tilsæt mel/krydderi blandingen lidt efter lidt, mens du bruger en elmikser med dejkroge eller en røremaskine.
Rør dejen godt igennem og tilsæt ahornsirup.
Rør dejen igennem igen og lad den hæve i 1- 2 timer.
Tænd ovnen på 240 grader varmluft.
Hæld dejen forsigtigt ud på en bord med lidt glutenfrit mel og skær den ud i ca 10 – 12 stykker. De må gerne være lidt forskellige i formen. Løft hver stykke over på en bageplade med bagepapir og drys evt det overskydende mel fra bordet hen over bollerne.
Sæt pladen i ovnen med det samme og bag i 15 minutter ved 240 grader varmluft. Skift over til 200 grader almindelig ovn og bag i cirka 15 minutter mere.
Afkøl bollerne helt på en bagerist, inden de skæres over.
Sandi Christensen
Tak for en utrolig god opskrift. Det er første og bestemt ikke sidste gang jeg bruger Sorghum mel. Bollerne bliver jo seje, og som sen alder glutenfri, savner jeg det knas disse boller giver.
Venlig hilsen
Sandi
Sund sans
Kære Sandi
Tusind tak for din kommentar og hvor er jeg glad for at opskriften fungerer for dig. Og JAAA sorghum mel er utrolig lækkert.
kh
Dorthe
Rikke
Hej.
Kan man putte revet gulerødder i og lidt flere kerner.
Mvh
Rikke
Sund sans
Hej Rikke
Hvis du kommer revne gulerødder i dejen tænker jeg at du også skal tilsætte lidt ekstra mel, så dejen ikke bliver for fugtig. Og ja du kan altid komme kerner i.
kh
Dorthe
Grete Vestergaard
Wau hvor er de gode😍 Tusind tak for dem😀
Sund sans
Hej Grete
Tusindd tak for din kommentar den varmer – jeg er også RET vild med dem. Nogle gange lykkes det bare.
kh
Dorthe
Georg Adamsen
Hej
Jeg har ledt efter opskrifter på glutenfri osteboller, men fandt ikke lige nogen jeg kunne bruge i situationen, mest fordi jeg manglede nogle ingredienser.
Men så søgte jeg efter sorghumboller og fandt din opskrift. Mange tak ‒ den var lige til at gå til.
Jeg fulgte den næsten, men formede bollerne med det samme og lod dem hæve under hæveklæde i 2 timer. Havde jeg haft tid, kunne de godt have hævet lidt mere.
For at få osteboller ud af dejen, tilføjede jeg 60 g revet parmesan i dejen lidt efter lidt sammen med blandingen af de tørre ingredienser. Jeg dryssede revet Mozzarella på bollerne de sidste 5‒6 minutter de bagte.
Disse sorghumboller med ost eller osteboller med sorghum faldt i god jord hos de gæster der har cøliaki. Så det er ikke sidste gang jeg bager dem.
Tak for inspirationen!
Sund sans
Kære Georg
Tusind tak for din tilbagemelding og hvor lyder det dejligt med osteboller. Det vil jeg helt sikkert prøve.
kh
Dorthe
Sonja
Hejsa – kan man bruge dejen til at lave franskbrød af? Og i så fald, hvor længe og ved hvilke grader skal det så ha?
Mvh Sonja
Sund sans
Hej Sonja
Jeg har ikke prøvet, og kan derfor ikke give dig tid på bagetiden, grader mm.
Men jeg vil tro du godt kan lave franskbrød af dejen. Prøv evt. at søg på andre glutenfri opskrifter og se hvor længe de bliver bagt og ved hvilke temperaturer.
Lad mig vide hvordan det går (:
kh
Dorthe
Heidi
Skal det være tørgær? Kan man ikke bruge alm gær?
Sund sans
Kære Heidi
Du kan sagtens bruge almindelig gær.
kh
Dorthe
Linda
Hej.
Jeg aner ikke hvad jeg gjorde forkert men min dej var meget flydende efter 1 1/2 time?
Har nu puttet mere mel i og sat den i køleskabet til langtidshævning….
Vh Linda
Karin Thomsen
Kan man udelade kartoffelmel og bage udelukkende på fiberhus og sorghum?
Sund sans
Hej Karin
Nej desværre – det er stivelsen fra kartoffelmelet der gør boller så luftige og seje.
kh
Dorthe
Lene Nielsen
Rigtig gode boller med knas, men….dejen var meget tynd, og den hævede i 3 timer, og var det stadig. Hvorfor mon ?? Mere Husk i den …..jeg brugte 25 g almindelig gær. Jeg ville gerne have haft dem noget større. Vh Lene Nielsen
Sund sans
Hej Lene
… ØV hvor irriterende – det har jeg aldrig selv oplevet, altså at dejen er tynd. Jeg ville ikke bruge mere husk men måske mere mel.
Ift størrelsen, så kan du bare lave dem større, husk også øge bagetiden.
god fornøjelse – håber det lykkes.
kh
Dorthe
Lena Hedvig Igens
Kan man bruge surdej til denne type mel?
Sund sans
Hej Lena
Ja det egner sig også godt med surdej.
kh
Dorthe