Nu er det snart første søndag i advent og for mig betyder det tid til glögg, som er noget af det jeg holder allermest af ved julemåneden.
I år har jeg valgt at lave en stor portion hvid glögg ekstrakt og indkøbe et godt lager af hvidvin og lys rom, så vi har en dejlig varm drik at byde gæster der dropper forbi for at se Märklintoget køre frem og tilbage i vores vindueskarm … det vil jeg vise jer en anden dag, men som altid bliver det stillet op den første week-end i december … længe leve traditionerne.
Jeg har brugt appelsin og citron skiverne fra glögg ekstrakten til at lave en skøn, bitter orangemarmelade. Orangemarmeladen er perfekt til en skive knækbrød med stærk ost, i en chokoladedessert, som mellemlag i en honningkage eller til at ælte sammen med marcipan som trilles i kugler og overtrækkes med mørk chokolade. Ingen madspild her win win.
Men først glöggen:
- ca 1,5 liter god æblejuice
- 2 – 3 øko appelsiner i skiver
- ½ – 1 øko citron i skive
- 6 stykker hel kanel
- 5 – 10 kardemommefrø som lige skal trykkes lidt, så de små kerner kommer ud af skallen
- ½ tsk. hele nelliker
- 4 spsk. sukker
Du kan bruge lige de julekrydderier du har, men ovenstående var hvad jeg brugte.
Det hele blandes sammen i en stor gryde og bringes i kog. Simrer lige så stille i cirka 15 minutter. Nu skal det trække i cirka 24 timer… hvis du ikke kan vente så længe kan du godt snuppe en smagsprøve med det samme eller efter nogle timer.
Det er på dette tidspunkt jeg smutter mandler og ligger rosiner i blød i hvid rom. Så er det klart når glögg ekstrakten har trukket.
Efter 24 timer sies ekstrakten og du kan nu lave glögg af:
Lige dele glögg ekstrakt og hvidvin varmes forsigtigt op i en gryde, ekstrakten er ikke særligt sød, så her skal du smage til med ekstra sukker, glögg må godt være ret sødt, smag dig frem. Tilsæt lidt hvid rom til sidst, hvis du kan lide det og ikke skal køre bil.
Kom 1 spsk. hakkede mandler og nogle eventuelt iblødsatte rosiner i smukke glas der kan tåle varmen og hæld glöggen i glassene når den er varm. Server med en lang ske så mandler og rosiner kan fiskes op undervejs.
I vores familie er der både gravide og børn og når de skal have glögg, erstatter jeg hvidvin og rom med æblejuice, så her kan alle være med.
Når glögg ekstrakten er siet bliver der en god portion kogte appelsin og citronskiver tilovers. At dem kan du nu lave en dejlig stærk og bitter
Orange marmelade
- 200 gram appelsin/citronskiver fra glöggekstrakten (fjern lige de største stykker krydderier)
- 100 gram rørsukker
- 1 dl. æblejuice
- evt. 3 gram fintrevet ingefær
Kog det hele op og lad det simre i cirka 10 – 15 minutter. Blend med en stavblender direkte i gryden og opbevar på køl. Du kan også vælge at skære citrus skiverne i mindre stykker inden kogningen, og lade være med at blende. Så bliver marmeladen mere sukker blank.
Hvis du er vild med orange marmelade og laver marmelade af alle de kogte appelsin og citronskiver, vil jeg anbefale at du fryser orangemarmeladen i mindre portioner. Alternativt kan du fryse de kogte citrus skiver i mindre portioner, og lave orangemarmelade når trangen til det pludselig kommer over dig.
Rigtig dejlig 1. advents week-end derude i stuerne.