Krydret ris & kylling på fad med nordisk topping
Jeg har netop læst Boghandleren i Kabul af Åsne Seierstad. I den bog bliver der spist dejlig krydret mad, med ris og en masse olie. Og jeg blev så ris sulten at jeg bare måtte lave denne ret.
Tilbehøret blev en smule nordisk med bla. blåbær, så det endte med at blive en rigtig fusionsret.
…
1 kylling eller hele lår og overlår ca.1500 gram
Kog kylling, dækket af vand, tilsat 1 spsk. salt, 1 løg, en gulerod og 10 peberkorn. Den skal koge i en lille times tid, og derefter afkøles. Pil kødet fra skroget, sørg for der ikke er skind og brusk med. Træk kødet i mindre stykker. Du kan nemt koge kyllingen i god tid inden den skal bruges.
Mens kyllingen koger forberedes krydderier, ris, cashewnødder og tilbehør.
Krydring:
1 spsk. hel spidskommen
1 spsk. hel koriander
Ristes på en tør pande og knuses i en morter.
1 håndfuld cashewnødder hakkes groft og ristes let
1 håndfuld tørrede tranebær eller andet tørret frugt
Hak lidt persille til pynt
Ris:
2 løg
1 god sjat olie
de ristede og knuste krydderier
2 stk. frisk gurkemeje eller 3 tsk. tørret gurkemeje
5 dl. jasmin eller basmati ris
10 dl. suppe fra kyllingen eller vand
salt
Svits løg, krydderier og gurkemeje i olien og kom risene ved. Vend godt rundt. Hæld suppen/vandet over, læg låg på gryden og lad risene koge møre. Det tager ca. 12-15 min. Smag til med salt. Lad risene stå med låg på til kyllingen, tilbehør mm er klar.
Top risen op på et stort rundt fad med kant og kom kyllingen over risene. Pynt med let ristede cashewnødder og tranebær. Drys med persille.
Tilbehør:
Fordi jeg er et rigtigt madøre har jeg lavet forskelligt tilbehør til retten bla. 2 kolde dressinger. Begge med udgangspunkt i cremefraiche. En med citron og hvidløg og en med mynte. Mindre kan gøre det.
Jeg er vild med agurk skåret i halvmåner, blandet med Sweet chillisauce og toppet med peanuts og det passer bare godt til denne her ret.
Der blev også serveret blåbær i en skål og bladselleri i en skål. Samt en stor skål gulerodsråkost, smagt til med en anelse sukker, salt, citronsaft og skal. En grøn sprød salat vil også være godt.
På den måde kan alle få lige det tilbehør de har lyst til….
Det var et forrygende dejligt måltid, og der var både ris, kylling og tilbehør til madpakker dagen efter.